Varför gör inte medarbetaren det vi har kommit överrens om…?

Detta är förmodligen en av de vanligaste frågorna en chef ställer sig själv: ”Varför gör inte medarbetaren det vi har kommit överrens om?!”

Det finns många anledningar till det men jag kommer att gå igenom den absolut vanligaste anledningen här.

Tyvärr måste jag säga att den vanligaste anledningen till att din medarbetare inte gör som ni har kommit överrens om beror på dig som chef. Oj, nu får jag nog många av er läsare mot mig men låt mig förklara.

Jag börjar med ett ta ett exempel som du förmodligen har stött på som chef.

Några medarbetaren berättar för dig att Kalle inte gör det han ska göra. Nu är det övriga medarbetarna trötta på detta och vill att du agerar. Dem har inte velat säga något tidigare för att de trodde att det skulle lösa sig med tiden.

Du som chef tar in Kalle för ett samtal och samtalet går så här:

Du – Kalle vi har ett problem.

Kalle – Ett problem? Nu förstår jag inte. Jag har inga problem.

Du – Jo, du förstår att det har kommit till min kännedom om att allt inte fungerar som det är tänkt.

Kalle – Äh, va?! Det är skitsnack. Vem har sagt det och framförallt vad har dem sagt?!

Du – Det viktiga är inte vem som har sagt något utan (du blir avbruten av Kalle)

Kalle – Det är väl klart att jag vill veta vem som snackar skit om mig bakom min rygg!!

Fortsättnigen på detta samtal kan gå åt många håll t ex kan medarbetaren, Kalle, lämna rummet ilsken eller så kommer ni till slut fram till en ”överenskommelse”, tror du i alla fall. Det kommer aldrig att sluta bra om samtalet inleds på detta sätt.

Author: Andrè Sjöberg

Ledarskapsteknik.se drivs och drivs av mig, Andrè Sjöberg, som har mångårig erfarenhet som chef och ledare. Jag hjälper företag att utvecklas och gör detta både som mentor och rådgivare. Från och med 2013 ingår jag i Nyföretagarcentrum Öresunds Mentor-team vilket är otroligt roligt och givande.