Så vänder du ett misstag till en fördel…

 

Jag har haft många samtal med chefer och för den delen företagsledare i ägarledda företag som har begått stora och små misstag och haft en oerhörd jobbig känsla inombords.

När du väl förstår att du har begått ett misstag har du kommit en bra bit på vägen. Men det är nu du förmodligen känner den där jobbiga känslan inom dig, precis som så många andra känner.

Jag har ett väldigt enkelt tips och en hoppfull förklaring på hur du kan vända ditt misstag till din fördel.

För att lätta lite på den jobbiga känslan du känner och ge lite framtidstro har jag ett tips på en tankegång jag brukar följa när jag har begått ett misstag.

Har du tänkt på att människor alltid pratar om ”magkänsla” och ”erfarenhet”? Dessa två saker hänger ihop, enligt mig, med att begå misstag och dra lärdom av de.

misstake

Att få den där knutan i magen efter att det har gått upp för dig att du har begått ett misstag är ett sundhetstecken och en del av processen till att bli en bättre chef och ledare som tar bättre beslut.

Din kropp mår dåligt och säger till din hjärna att aldrig göra om detta du precis gjorde. Hjärnan och kroppen börjar nu att skapa ett minne av denna händelse för att kunna identifiera liknande situationer i framtiden och varna dig för dem.

När du efter en tid kommer till en liknande situation kommer din kropp att säga ifrån genom att ge dig en ”magkänsla” och din hjärna kommer att ta fram det minne som skapades tidigare och ge dig ”erfarenhet”.

Med hjälp av tiden ändras benämningen ”misstag” till att istället benämnas som ”erfarenhet”. Tänk på det när du läser en platsannons där dem söker en erfaren chef… Då söker man en chef som begått misstag och tagit lärdom av dem. Lär dig av dina misstag för då kommer de med tidens hjälp att kallas och användas som erfarenhet.

Author: Andrè Sjöberg

Ledarskapsteknik.se drivs och drivs av mig, Andrè Sjöberg, som har mångårig erfarenhet som chef och ledare. Jag hjälper företag att utvecklas och gör detta både som mentor och rådgivare. Från och med 2013 ingår jag i Nyföretagarcentrum Öresunds Mentor-team vilket är otroligt roligt och givande.

Lämna ett svar